Megkezdődött a tűzijátékok árusítása, de csak január elseje reggeléig használhatóak fel

Megosztás

Csütörtökön országszerte megkezdődött a tűzijátékok árusítása, de szigorú szabályok vonatkoznak a felhasználásra és az értékesítésre is. Petárdázni idén is szigorúan tilos.

Minden évben jelentős viták övezik a tűzijátékokat. A lenyűgöző látvány mellett sok ellenérvet is említhetünk a tűzijátékokkal szemben. A legjelentősebb negatív hatásai a környezeti szennyezés, valamint a jelentős hanghatás miatt ilyenkor számottevően megnő az eltűnt és elszökött kutyák száma, de nemcsak a kutyákra, hanem a madarakra és egyéb élőlényekre is negatív hatással van.

A legális árusoktól idén december 28. és december 31. között vásárolhatóak meg a tűzijátékok. Fontos azonban kiemelni, hogy petárdázni idén is tilos.  Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatóak fel. Ezt követően a fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni.

Mint mindent, a tűzijátékot is érdemes ésszel használni, mert sosem veszélytelen az az eszköz, amely hevesen ég és fel is robban, továbbá illik figyelemmel lenni a lakókörnyezetünkben élő emberek és állatok nyugalmára, érzékenységére is.

Tavaly is baj történt a tűzijátékok nem megfelelő használatából Miskolcon. Az egyik panelházban tűz keletkezett, emiatt 40 lakónak átmenetelieg el kellett hagynia az otthonát. Országszerte pedig összesen 137 alkalommal kellett a hatóságokat riasztani tűzijátékkal összefüggő esetek miatt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek